Triggerpoint Therapie vs. Neural Reset Therapy ®

De verschillen...

Ervaringen met triggerpoint Therapie

Regelmatig zien ik mensen bij mij in de praktijk die voorheen behandeld zijn door een therapeut die een vorm van Triggerpoint Therapie heeft toegepast bij ze.  Dan hoor ik veel verschil in vergelijking met Neural Reset Therapy (NRT). Die verschillen tussen Triggerpoint Therapie en Neural Reset Therapy leg ik graag nog even uit:

Verschillende soorten triggerpoint therapie

Er zijn vele soorten therapieën die een triggerpoint op individueel niveau aanpakken. Denk bijvoorbeeld aan Dry Needling, Shiatsu, Massage etc.  Tijdens NRT wordt vaak de hele spier of de helft van de spier in één keer behandeld. En daarmee dus alle triggerpoints die daarbij horen. Daarnaast worden de triggerpoints zelf bij NRT niet aangeraakt. Voor veel mensen is pijn zeer onprettig, wanneer er een keuze is dan wil het grootste deel van de mensen een pijnloze behandeling in plaats van een pijnlijke behandeling. Maar uiteindelijk…het resultaat telt. Maar wat als je het beide kunt hebben? Resultaat en pijnloos? 

Dry needLing

Een andere vorm van triggerpoint therapie kan Dry Needling zijn. Hier wordt er in het triggerpoint een dun naaldje de huid in ingebracht en op een bepaalde manier worden bewogen. Het triggerpoint zal loslaten en een deel van de spier ontspant zich dan. 

Dit kan effectief zijn maar ik hoor ook zeer regelmatig dat het toch (soms behoorlijk!) pijnlijk kan zijn. Ook de napijn van 1 of 2 dagen kan behoorlijk beurs aanvoelen. Dry Needling mag ook niet door iedereen uitgevoerd worden. 

Voordelen van Neural reset Therapy

Nadelen van Triggerpoint Therapie

Conclusie

De patiënten die ik in mijn praktijk heb behandeld zijn allemaal stuk voor stuk verbaast nadat ik de reset heb gedaan en dezelfde pijnlijke plek weer voel.  Er volgt een stukje ongeloof (duw ik wel net zo hard op die pijnlijke plek?) en uiteindelijk blij verrast. Opmerkingen als:
“Hoe kan iets zo simpel zijn of eruit zien en dat het toch nog niet zo bekend is?”
“Waarom weet mijn fysiotherapeut dit niet?”
“Dit moet toch elke behandelaar weten?” 
En ik snap de reacties. Het waren dezelfde als die ik had toen ik NRT voor het eerst ervaarde in 2017. Er zijn zoveel behandelmethodes die anders zijn dan we op dit moment kennen en NRT is er eentje. 

Het is wel zo, hoe jonger de patient, hoe langer/beter het resultaat. Ouder worden komt helaas soms met gebreken, operaties, slijtage, artrose, medicijnen, levensstijl-veranderingen. Dat heeft absoluut een effect met hoe NRT ‘ontvangen en verwerkt’ wordt in het lichaam en hoe lang het resultaat aanhoudt. NRT gaat dieper dan bv massage, veel dieper. De zenuw wordt gereset, die stuurt uiteindelijk de spier aan dus als de zenuwen rustiger worden dan zijn veel delen van de spier(en) echt los, niet alleen de oppervlakkige lagen.

Neural Reset Therapy maakt een groot verschil in de manier waarop er behandeld wordt en de resultaten zijn vaak ook opvallend beter. Bij langdurige klachten zijn meerdere behandelingen bijna altijd effectiever. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.